• Mitchel Mouw

Hoe denk ik over; E-counseling

Bijgewerkt op: 22 aug. 2019

Een kleine introductie in waarom ik deze praktijk heb opgezet en de motivatie er achter.

Hoe denk ik over E-Counseling:


Een kleine inleiding over wat counseling is; ‘’Counseling is een laagdrempelige, praktische en effectieve vorm van gesprekstherapie. -~ te maken hebben met een vraagstuk of een probleem waar ze niet alleen uitkomen. Het kan gaan om relatieproblemen, opvoedingsvraagstukken, stress op het werk, depressie, een grote verandering, eenzaamheid, etc.’’ ~ https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/25162-e-counseling-wat-is-dat.html


E-counseling is niet veel anders dan ‘’normale’’ counseling. Het grootste verschil is dat alle communicatie via het internet gaat. Dit kan voor sommige mensen een uitkomt bieden die bijvoorbeeld behoefte aan psychische hulp maar geen stap willen zetten in een daadwerkelijke praktijk. Ik kan nu wel alle voor-en/nadelen opsommen maar ik geef jullie liever mijn eigen redenen waarom ik uit ben gekomen op E-counseling.

Mijn voornaamste motivatie is het begrip: ‘’Laagdrempelig’’. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen weet en gebruik maakt van hulp indien nodig. Om counseling zo laagdrempelig mogelijk te maken wil ik het toegankelijker maken mensen die misschien niet eerder hulp hebben gezocht voor hun emotionele problemen.


Dit doe ik op de volgende 3 manieren:


Geborgenheid:

Voor de mensen die vrezen dat er misschien een taboe heerst op hun probleem/of juist een taboe op het vragen om hulp voor hun geestelijke gezondheid heb ik de mogelijkheid om je vragen te stellen via een redelijk anonieme manier. Je kan zelfs een ‘synoniem’ of valse naam gebruiken, gezien het enige wat ik van je nodig heb is je email adres, je verhaal en/of je bankrekening nummer voor de betaling. Dit ‘kan’ voor jezelf ook een beetje bescherming geven voor als je misschien vreest dat je probleem bekend word, of je misschien vreest voor vooroordelen etc. Ik wil het zo makkelijk en veilig mogelijk voor je maken. Als oogcontact je te veel is, en je liever niet spreekt over de telefoon is een email een goede mogelijkheid om toch hulp en sturing te krijgen, van iemand die naar je luistert/leest met toch de juiste expertise.


Gelegenheid:

Mensen hebben vandaag de dag niet altijd evenveel tijd. Zo kan je niet altijd vrij krijgen, of is een afspraken maken met een specialist, dokter, of therapeut soms een regelrechte ramp. Via E-counseling is er een mogelijkheid om alles via de email te doen en je dus te tijd geeft om alles in rust te lezen en tot je te nemen. Voor de mensen die bijv. ver weg wonen, afhankelijk zijn van openbaar vervoer bijvoorbeeld kan dit ook een uitkomst bieden. Mensen gaan maar al te vaak naar een ‘lokaal persoon’ maar niet perse de ‘juiste persoon’ , dit wil niet zeggen dat ik de juiste persoon ben voor iedereen maar misschien wel voor jou. Voor die mensen is video chatten en telefoneren misschien een optie. Zo bereik ik toch meer mensen over het hele land.

Prijs:

Dit is voor iedereen toch wel een dingetje. Vaak is goede hulp toch duur, de allerbeste koelkast kost ook vaak gewoon meer dan de weekaanbieding. Zo zijn we vaak wel gewend om meer te betalen voor een beter product. Maar hoe zit het met die mensen die gewoon daar het geld niet voor hebben. Ik heb vaak genoeg gezien hoe mensen eigenlijk om hulp schreeuwen maar niet eens geld hebben voor een degelijke maaltijd dus ook geestelijke gezondheid-zorg laten schieten. Voor sommige aanbieders afhankelijk van hun kwalificaties kan je in aanmerking komen voor vergoedingen maar hoe zit het met de mensen die twijfelen? Die geen geld hebben maar ook liever niet naar de dokter willen? Daar wil ik me voor inzetten! (Nu ben ik wil bezig met mijzelf in te zetten om ook vergoed te worden via zorginstanties, maar dat is helaas een best lang traject.)


Door kosten zoals een duur pand en dure inrichting of ander personeel te schrappen kan ik een veel lagere prijs aanbieden die hopelijk meer aanspreekt voor mensen die het niet te breed hebben, of jongeren die niet veel hebben te besteden. Ik heb de gemiddelde prijs van andere counseling aanbieders weten te halveren! Maar gezien ik wel mijn hoofd boven water moet houden, vraag ik een vergoeding voor mijn diensten.E-counseling is niet voor iedereen, maar er zijn meer mensen bij gebaat dan ze soms zelf door hebben. Of je nu worstelt met je een simpele vraag over je emoties of een duidelijk probleem zoals ‘’angst voor praten met vreemden’’. Dan kan E-counseling je toch vaak op weg helpen, maar ook voor diepere problemen; zoals uit de kast komen, of de naweeën van trauma’s en seksueel misbruik, hoop ik wat je te kunnen betekenen als seksuoloog en psychosociaal counselor. Iedereen heeft recht op een gezonde ‘’mental health’’.


Nu zou ik ooit wel als de zaken goed lopen en er een overvloed is van geld, ooit een fysieke praktijk willen openen of dan nog meer mensen te kunnen bereiken en mijn deuren voor hun te openen. Maar in 2019, en de huidige cultuur rondom het internet, ben ik van overtuigt dan E-counseling een oplossing is voor veel mensen, misschien zelfs jou wel.Ik ben Mitchel en dit is hoe ik denk over E-counseling.


77 weergaven0 opmerkingen